söndag 31 mars 2013

Vi målar ägg

Temat är Ägg i farfars skägg och förra veckan teasade vi om kreativitet och hare. Ingen lär väl ha missat att det är påsk denna vecka och till påsken hör ju ägg i alla dess former. Söndagsbloggen hänger självklart på alla traditioner och därav blev vår aktivitet att måla ägg. Till påsken hör det ju även till att man ska umgås med familjen så vi delade upp oss och åkte hem till respektive familj och utförde aktiviteten på varsitt håll.

Vad behöver man då för att måla ägg? Egentligen är svaret ganska självklart! Du behöver ägg och något att färglägga med. Äggen ska vara kokta, lagom koktid är ca 8-9 minuter. Sedan måste äggen svalna. Färg kan vara vattenfärg eller, som i vårt fall, tuschpennor. När du plockat fram materialet är det bara att sätta igång. Här finns inga rätt eller fel - du målar precis vad du känner för, men gärna i påskens tecken.


Koka gärna äggen innan målning om du vill undvika kladdiga olyckor.
 
Det enda materialet du behöver.

Julia & Fredrik går såklart all in!
 
En anhängare målar samma motiv varje år - det kallar vi tradition!

Koncentrationen och kreativiteten är på topp!

Emma pryder sitt ägg med kycklingar och påskkärringar.

Resultatet hos familjen Hagström.
 

Kycklingen var i centrum även hos Johanna.

Hjärtan är en klassiker i alla sammanhang

Redo för att förtärras.

Varning, finns risk för att man får lite färg på fingrarna vid målning.
Vi passar även på att önska Glad Påsk till alla anhängare! Hoppas ni har haft en trevlig påskhelg och lite skön ledighet. Vi laddar upp oss iför nästa veckas aktivitet. Då är temat Bildning och vi teasar genom tonkonst...

söndag 24 mars 2013

Våffeldagsförbereddelser

Vi kan börja med att berätta att förra veckans aktivitet frösättning redan har gett mycket trevliga reslutat, det har kommit upp massor med små gröna växter. Denna veckan går vi över till temat Ägg i farfars skägg och teasningen som gavs var vårkänslor dock ingen fru.

Ni som är trogna anhängare samt har ett gott minne kanske kommer ihåg just teasningsfrasen från ett annat blogginlägg från 2011, nämligen från förra gången vi gjorde våfflor på våffeldagen. Våffeldagen har det blivit i folkmund, egentligen är det vårfrudagen vi firar denna dag alltså i morgon måndag den 25/3. Vi tänkte att det är bäst att vi testar att göra aktiviteten innan själva våffeldagen för att kunna ge er tips om vad man ska tänka på osv.

Vi valde att bjuda in ett litet men trevligt sällskap på våffelkalas, vi stod givietvis för gräddningen. När man ska göra våfflor bör följande införskaffas:
  • Våffeljärn
  • El
  • Några Ägg (2st)
  • Mycket Mjölk (6dl)
  • Lagom mycket Vetemjöl (5dl)
  • en nypa Salt (2tsk)
  • Lite Margarin (0,5dl + till gräddningen)
  • En uns kärlek (10dl)
  • Valfria tillbehör, ex glass, sylt, bär, socker, grädde osv (låt fantasin flöda precis som vanligt)
Vispa ihop smeten utan krusiduller och smeta på lite maragrin i gärnet (behövs bara till första våfflan om du har tur). Har man ett gammalt hederlig Husqvarna våffeljärn som inte går av för hackor så gäller det att hänga med, för gräddningen går snabbt och vi vill ju ha gyllenbruna våfflor och inte brända. Duka fram tillbehören, tallrikar och bestick och be gästerna börja äta medan våfflorna är varma och frasiga. 

Våfflorna blev mycket uppskattade och några citat som uppkom var: "det var ju förj*dra gott med våfflor" "bästa festsnackset". Ja som ni förstår så blev veckans aktiviet en succé, så glöm inte ta fram våffelgärnet i morgon och kör järnet.


Våffeljärnet har hängt med ett antal år.
Det gäller att vispa hårt och mycket så det inte blir klumpar i smeten.
Till våfflorna bjöds det hallonsylt, jordgubbssylt och vaniljglass.
Perfekt gräddad, gyllenbrun!
Glad anhängare hugger in!
Emma smetar ur sina tillbehör på varje hjärta.
Johanna lägger fint upp glass och sylt. Ser gott ut va?
Nästa vecka fortsätter vi med temat Ägg i farfars skägg, denna gång blir teasningen kreaktivitet och hare... 

söndag 17 mars 2013

Frösättning

Denna vecka fortsatte temat Gröna Fingrar och teasningen var inte helt olikt. Den här veckans aktivitet var alltså inte helt olik förra veckans aktivitet som var blomsterarrangemang. Även idag har våren knackat på vår dörr och vi blev givietvis inspirerade till lite vårliga aktiviteter. Denna gång stod frösättning på schemat.
 
Till detta behöver du:
  • Plastkrukor i olika storlekar
  • Såjord
  • Frön av art.
  • Vattenkatten
  • Vatten
  • Bra arbetsmiljö

Vad är då bra arbetsmiljö tänker ni, svaret hittar ni i förra veckans inlägg. Innan du börjar att plantera dina frön bör du läsa på instruktionerna som finns på varje fröpåse då de olika frönas plantering kan skilja sig. Märk genast upp vilka frön som du planterat i respektive kruka, blandar du ihop det dröjer det ca 2 veckor innan du får reda på svaret. Ett tips är att täcka jorden med plastfolie för att bevara fukten och värmen (som ett miniväxthus). Placera sedan dem i ett soligt fönster.

Ha gärna ett utbud.

Lägg lite hushållspapper i botten på krukorna så åker inte jorden ut ur hålen längst ner.

Har du sår på händerna, använd plasthandskar för att undvika infektioner. 

Platfolie och märkning för bästa resultat.
En mycket trevlig söndagsaktivitet, vi ser fram emot att se de små växa upp. Nästa vecka påbörjar vi temat Ägg i farfars skägg och teasningen vårkänslor dock ingen fru.

söndag 10 mars 2013

Blomsterarrangemang

Temat är Gröna Fingrar och förra veckan teasade vi genom plantera mera. Nu när solen sticker fram ur sitt ide växer vårkänslorna fram. Vår för oss är lika med en nystart, nytt liv växer fram och färger i naturen kommer tillbaka. Här i Norrköping ligger fortfarande ett snötäcke kvar och växtligheten har inte riktigt tagit fart än, därav ville vi få lite extra vårkänsla inomhus. Vår aktivitet blev därför blomsterarrangemang. 

Inför ett blomsterarrangemang bör följande införskaffas:

  • Kruka, av valfri storlek, färg, material, form osv.
  • Blomjord
  • Valfria blommor/växter (gärna vårliga) 
  • Dekorationer, så som stenar, pärlor osv.
Bered plats på en stor tom yta, golv eller oömt bord är att föredra. När man jobbar med växter så får man vara beredd på att det hamnar lite jord här och där, ha gärna därför ett underlag. Lägg ner tid på att tänka ut hur du vill arrangera dina växter innan du börjar plantera alltså. Det är viktigt att ha i åtanke vilka växter man kombinerar, hur trivs växterna? Vill de ha mycket solljus eller knappt någonting alls? Gällande vattning går det oftast bra att kombinera växter med olika vattenbehov, se bara till att vattna mer på den sidan där växter med större behov står. När du tänkt klart är det bara att sätta ihop ditt blomsterarrangemang. Denna aktivitet låter dig gå loss med kreativiteten, i stället för att gå till floristen och välja en av deras blommor så får du chansen att få ett unikt arrangemang, en perfekt ge-bort-present. Dessutom är det både roligare och billigare att göra det själv.

Vårlökar och vårliga färger är Johannas stil.
Stilrent om Emma får välja.
Det krävs både koncentration och försiktighet.
Det är roligt!
De fina resultaten.
Emma fokuserade mycket på dekoration.
 
Nästa vecka fortsätter temat Gröna Fingrar och till denna aktivitet får ni teasningen inte helt olikt...

söndag 3 mars 2013

Klättring

Denna vecka fortsatte temat Sport och vad menade vi då med vår teasning: det som kommer upp kommer också ner. Som vissa av er redan listat ut så handlar det om klättring. Vi har alltid gillat att klättra, redan som barn användes klätterställningar, träd osv flitigt. Idag testade vi på att klättra i en professionell klätthall som ligger i Norrköping och heter "Klätterhallen". De har en prova-på-tid på söndagar mellan klockan 11-13 för en liten summa på 80kr (ingår lån av skor och sele). Vi tog givetvis tillfället i akt att prova på klättring.

Till en början gäller det att hitta ett par passande skor (de ska sitta tajt) och sedan ska selen på. Vi fick hjälp av en instruktör som visade hur selen skulle sitta. Sedan var det dags för klättringsdelen. Instruktören gav tydliga instruktioner om hur vi skulle klättra samt ta oss ner igen, hon var även den som säkrade linan när vi klättrade.

Stort utbud av klättringsskor, glöm inte, de ska sitta tajt.

Emma är redo för att bemästra klätterväggen.
 Det finns olika färger på greppen på väggen som man ska använda sig av, vissa är lättare att greppa än andra. Vi började på en enkel vägg på ca 15m, där båda tog sig till toppen utan större svårigheter. Vi ville ha lite mer utmaning och valde därför en lite svårare vägg andra gången. Då fick vi även veta att det finns olika leder som man ska klättra efter, en färg är en led. Vi gjorde så gott vi kunde med att följa en led men väggen i sig var svårare och därför valde att satsa på att komma så högt som möjligt.

Väggen var hög men räds ej.

Här har vi en ovan klättrare.

Det som kommer upp kommer också ner.

Emma på den lite svårare väggen.
Efter denna genomgång var det fri lek en våning upp, här hade vi ingen säkerhetslina och väggarna var naturligtvis inte lika höga. Golven var täckta med tjocka madrasser för göra det mjukt vid landning. Här skulle man mer fokusera på tekniken samt att följa lederna. Väggarna hade olika utformning, en del lutade framåt och en del var vågräta.

Fri lek.

Bra övningstillfälle inför nästa hjältetemafest.

Vi har haft en jätterolig förmiddag och rekommenderar verkligen alla att prova på, det ger dig en adrenalinkick, glädje och träningsvärk. Om ni är sugna att klättra på samma ställe som oss så är hemsidan http://www.klatterhallen.com.

Nästa vecka påbörjas temat Gröna Fingrar och teasningen lyder: plantera mera